Dilluns, 19 De Abril De 2021
Carrer Únic, s/n Sarroca de Bellera, Sarroca de Bellera - 25555 Telèfon: Tel. 973661701 Fax: Fax. 973661701
ajuntament@sarrocabellera.cat

Turisme

Els llacs de Manyanet

Web: http://www10.gencat.net/probert/AppJava/ruta.jsp?id=3823&comarca=25&idioma=1

La vall de Manyanet és una de les avantsales del gran laberint de muntanyes pirinenques i alhora un cul de sac des del qual és difícil arribar enlloc. Oberta al sud i a tocar de les serralades prepirinenques del Pallars Jussà, la vall està envoltada pels pics de Filià, Cerví, Raspes Roies i el de la Mina, que la tanquen en ella mateixa.

Descàrrega ruta en català

Descàrrega ruta en castellà

 

 

 

 

Ruta per Llevata

Ruta per Llevata

 

Bona part de la caminada fins als estanys de Manyanet transcorre entre prats alpins, tot i que prop del poble i al voltant del riu hi ha un extens i valuós bosc caducifoli on es poden trobar roures, trèmols, avellaners, freixes, noguers, salzes, cirerers i oms.

L’estany de Manyanet, situat a 2.450 metres d’alçada, està en un ambient propi de l’alta muntanya dominat per grans extensions de prats molt valorades per la ramaderia que els ha aprofitat com a zones de pastura per a ovelles, vaques i cavalls durant l’estiu. Aquests prats alpins estan coberts de neu tots els mesos d’hivern però amb l’arribada de la calor i el desglaç, ja ben entrada la primavera i a principis d’estiu, s’omplen de colors i vida amb milers de flors com les orquídies, la genciana, la tora o el panical blau.

Per aquí hi pastura molt sovint l’isard, que no és estrany de veure en petits grups al voltant de l’estany o bé enfilant-se per les tarteres i els pedregams dels cims que tanquen el circ de la vall. La població d’isards va tenir un moment crític a Catalunya al voltants dels anys 60 quan van arribar a poc més de 200 exemplars, però gràcies ala seva protecció directa i a la del seu hàbitat avui dia està totalment recuperat amb prop de 10.000 exemplars. Es poden veure femelles i animals joves ja que els adults viuen sols excepte els mesos d’octubre i novembre que corresponen a l’època de zel. Quan estan tots junts és difícil diferenciar mascles i femelles ja que ambdós tenen banyes a diferència d’altres espècies. Els cabrits neixen a finals de primavera.

A la zona també es poden veure els grans estols de voltors, i alguna parella d’àguila daurada o trencalòs, tot i que el més abundant és el xoriguer. Pel que fa als mamífers s’hi pot trobar l’ermini i més avall el porc senglar, l’esquirol, la fagina, la mustela i el teixó.

La vall de Manyanet és una de les avant sales del gran laberint de muntanyes pirinenques i alhora un cul de sac des del qual és difícil arribar enlloc. Oberta al sud i a un cop de pedra de les serralades pre-pirinenques del Pallars Jussà, la vall no ha estat mai porta d’entrada enlloc, més aviat al contrari, els pics de Filià, Cervi, Raspes Roies i el de la Mina han tancat aquesta petita vall en ella mateixa. Això l’ha condemnat a restar massa sovint oblidada però avui fa que la vall sigui un indret ideal per a trobar la tranquil•litat i el silenci que busquen molts senderistes.


Inici de l’itinerari.
Manyanet (1.550 m) La pista que puja fins alsllacs de Manyanet comença al mateix poble de Manyanet, però només els primers 3 quilòmetres són oberts al trànsit rodat. L’itinerari a peu
es pot començar, doncs, tant al poble com en el punt on hi ha instal•lada la cadena a la pista.Des de la part alta de Manyanet cal agafar la pista que enfila amunt travessant un bosc i resseguint el marge dret del riu. Més amunt la pistacreua una zona de pastures on transcorre més planera. Després de perdreuna mica d’alçada i creuar tres barrancs s’arriba al punt on la pista queda tallada per una cadena.
2,8 km - 45 min - Cadena (1.650 m) Es continua per la pista que a partird’aquí s’enfila en fort pendent i fent ziga-zagues fins a la capçalera de la vall.
4,7 km - 1 h 45 min - Capçalera de la vall (2.000 m) La vall s’obre i la pista es fa més planera mentre va voltant la capçalera.
6,1 km - 2 h 10 min - Barranc Gros, cruïlla senyalitzada (2.100 m) A partir d’aquí l’itinerari fa una volta per la capçalera de la vall que acabaràen aquesta mateixa cruïlla. Es continua per la pista que es decanta a l’esquerrai s’enfila serpentejant fins a la coma dels Estanyets.
7,4 km - 2 h 30 min - Coma dels Estanyets, cruïlla senyalitzada (2.240m) Per arribar als estanys de Manyanet cal continuar amunt per la pistaque hi porta directament
9 km - 3 h 15 min - Estanys de Manyanet (2.450 m) El primer estany quees troba és molt petit però si es continua pujant cap a la dreta se’n troba un altre de més gran. Des dels estanys cal tornar enrere pel mateix camí fins a la coma dels Estanyets on es troba el camí cap a la Bassa.
10,6 km - 3 h 45 min - Cruïlla de la Bassa (2.240 m) Des d’aquestpunt es pot continuar baixant pel mateix camí que s’ha fet a l’anadao fer una petita volta passant per davant la Bassa. Si es tria la darreraopció es deixa la pista i es continua cap a l’esquerra en direcció est tot vorejant el turó per un dels molts carrerons de bestiar que hi ha.
11,1 km - 3 h 55 min - La Bassa (2.286 m) Es passa de llarg la Bassa,una zona de mulleres que a principis d’estiu encara manté aigua, i essegueix vorejant el turó en la mateixa direcció, passant per una segona zona de mulleres. A partir d‘aquí a l’arribar al segon barranc es canviade direcció per continuar a la dreta de baixada. A pocs metres ja es troba el barranc del cap de Llevata.
12 km - 4 h 05 min - Barranc del cap de Llevata (2.266 m) Es segueix el curs del riu (direcció sud-oest SW) sempre avall fins arribaral barranc Gros, just a la cruïlla per on ja s’ha passat anteriorment
13 km - 4 h 15 min - Barranc Gros (2.100 m) Des d’aquí la tornadaes fa per la pista, seguint el mateix recorregut que a l’anada però en sentit invers
19 km - 5 h 45 min - Manyanet (1.550 m) Final de l’itinerari.

Cercador

Ajuntament
Totes les administracions

Destacats

Mapa Web